Pe no Monte, Monte Novo da Cruz
JM_Pe_no_Monte_006.jpg JM_Pe_no_Monte_138.jpg JM_Pe_no_Monte_140.jpg JM_Pe_no_Monte_010.jpg JM_Pe_no_Monte_019.jpg JM_Pe_no_Monte_029.jpg JM_Pe_no_Monte_168.jpg JM_Pe_no_Monte_197.jpg JM_Pe_no_Monte_198.jpg JM_Pe_no_Monte_022.jpg JM_Pe_no_Monte_045.jpg JM_Pe_no_Monte_047.jpg JM_Pe_no_Monte_052.jpg JM_Pe_no_Monte_054.jpg JM_Pe_no_Monte_174.jpg JM_Pe_no_Monte_181.jpg JM_Pe_no_Monte_037.jpg JM_Pe_no_Monte_190.jpg JM_Pe_no_Monte_071.jpg JM_Pe_no_Monte_088.jpg JM_Pe_no_Monte_097.jpg JM_Pe_no_Monte_103.jpg JM_Pe_no_Monte_109.jpg JM_Pe_no_Monte_117.jpg JM_Pe_no_Monte_128.jpg
  • JM_Pe_no_Monte_006.jpg
  • JM_Pe_no_Monte_138.jpg
  • JM_Pe_no_Monte_140.jpg
  • JM_Pe_no_Monte_010.jpg
  • JM_Pe_no_Monte_019.jpg
  • JM_Pe_no_Monte_029.jpg
  • JM_Pe_no_Monte_168.jpg
  • JM_Pe_no_Monte_197.jpg
  • JM_Pe_no_Monte_198.jpg
  • JM_Pe_no_Monte_022.jpg
  • JM_Pe_no_Monte_045.jpg
  • JM_Pe_no_Monte_047.jpg
  • JM_Pe_no_Monte_052.jpg
  • JM_Pe_no_Monte_054.jpg
  • JM_Pe_no_Monte_174.jpg
  • JM_Pe_no_Monte_181.jpg
  • JM_Pe_no_Monte_037.jpg
  • JM_Pe_no_Monte_190.jpg
  • JM_Pe_no_Monte_071.jpg
  • JM_Pe_no_Monte_088.jpg
  • JM_Pe_no_Monte_097.jpg
  • JM_Pe_no_Monte_103.jpg
  • JM_Pe_no_Monte_109.jpg
  • JM_Pe_no_Monte_117.jpg
  • JM_Pe_no_Monte_128.jpg

Pé no Monte, Monte Novo da Cruz, Odemira (pt)

Completed

 

Date: 2014

Location: Monte Novo da Cruz, Odemira

Promoter: Pe no Monte

Program: Rural Tourism

Area: 820 m2 

Architecture: Ivan de Sousa, Ines Antunes 

Engineering Services: Matriz XXI Engenharia

Landscape: 2arq - arquitectura e exteriores

Construction: Regulconcrete construção civil e obras públicas

Photo and Aerial Video: João Morgado

 Last Publications

ARMIM_cover JAN 15_286.jpg
ScreenShot024.jpg
163214.jpg

mobiliario-em-noticia-2015-01-13-3f9807-x.jpg
ScreenShot005.jpg
20151016190832.jpg

pt

Em plena Costa Alentejana, o Monte Novo da Cruz, uma faixa de terreno suavemente ondulado, é fortemente caracterizado pela presença de uma cortina de árvores altas que limitam e percorrem longitudinalmente todo o terreno a Sudeste e uma densa vegetação junto a uma pequena ribeira a Sudoeste. No ponto mais alto, no centro da propriedade, destaca-se uma antiga construção rural em avançado estado de degradação.

A proposta para o Monte Novo da Cruz procura estabelecer um diálogo de contraste entre o existente e o novo que por vezes se fundem entre si, criando uma transição harmoniosa entre o passado e o presente. Esta relação materializa-se através de dois tipos de intervenção, inseridas em cotas distintas no terreno:

Na cota superior, a intervenção consiste na recuperação e ampliação da construção pré-existente para habitação dos proprietários. O esquema planimétrico consiste numa sequência de espaços que se conclui com uma ampla sala comum com lareira, de pé-direito duplo. A Noroeste situa-se a entrada e todos os espaços de apoio, intercalados com pequenos pátios para iluminação e ventilação natural. A Sudeste, pelo contrário, situam-se os espaços principais, voltados para o jardim e piscina.

Na cota inferior, a intervenção traduz-se numa nova construção independente que se adequa à topografia do lugar e aproveita o desnível do terreno para diferenciar a habitação dos proprietários dos espaços dedicados ao turismo. Este volume, semienterrado e perpendicular à linha de árvores a Sudeste, preserva a escala da casa principal e reforça a verticalidade da vegetação. A sua única fachada é caracterizada por um enorme vão que emoldura a paisagem e por uma pérgula autónoma que protege os quartos do sol intenso do Alentejo, assim como proporciona privacidade aos hóspedes. À cota de chegada a construção é quase impercetível ao olhar, resumindo-se a um extenso terraço com zonas de estar para contemplação da natureza circundante.

A ligação entre os dois volumes desenvolve-se através do pátio central, o coração de todo o conjunto. É a partir dele que se organiza a distribuição e os acessos às diferentes partes. 

en

Located on the Alentejo Coast, the Monte Novo da Cruz is a rural property strongly characterized by a gently undulating land with slopes sometimes relevant. The presence of a curtain of high trees along the south-eastern perimeter of the site and a dense vegetation near a south-western stream stand out in the landscape.

In the centre of the property, in a high position, there is an old rural construction in an advanced state of degradation.

The proposal for the Monte Novo da Cruz seeks to establish a contrast dialogue between the existing and the new building which sometimes merge with each other, creating a smooth transition between the past and the present. This relationship is materialized through two types of intervention, placed at different levels on the ground:

In the upper level, the intervention consists on recovering and expanding the existing building for owners' house. The planimetric composition is made up by a succession of spaces, which ends with a double height common lounge with a central fireplace. On the north-west side are located the main entrance and supporting spaces intercalated with small garden courtyards for natural lighting and ventilation. On the south-east side, to the contrary, are located the main spaces overlooking the garden and pool.

In the lower level, the intervention results in a new independent building that adapts to the topography of the site and uses the slope of the ground to differentiate the owners’ house of the guest areas. This long volume, half-buried and perpendicular to the line of trees, preserves the scale of the house and reinforces the verticality of vegetation. Its unique façade is characterized both by a wide opening framing vistas of the landscape as well as by a stand-alone pergola reducing the amount of direct sunlight coming inside the rooms and providing privacy for guests. At the level of arrival the building is almost imperceptible to the eye, only a long terrace with seating areas for contemplation of the surrounding nature is visible.

The connection between the two volumes is developed through a central courtyard, the heart of the whole complex. It is from it that is organized the distribution and access to the different parts. 

it

Situato sulla costa dell’Alentejo, Monte Novo da Cruz è un’area rurale caratterizzata da un terreno dolcemente ondulato; una cortina di alti alberi sul perimetro sud-orientale del sito e una fitta vegetazione nei pressi di un ruscello a sud-ovest spiccano nel paesaggio.
Oggetto dell’intervento è una vecchia costruzione rurale situata al centro dell’area, in posizione elevata, costituita da una casa e un piccolo annesso in avanzato stato di degrado. La casa, il pozzo in pietra, un gruppo di querce e alcuni alberi da frutto definiscono l’area di intervento.
Il progetto cerca di stabilire un dialogo tra la preesistenza e il nuovo edificio, che a volte si fondono l’un l’altro creando una transizione graduale tra il passato e il presente. Questa relazione è materializzata attraverso due tipi d’intervento, collocati a diversi livelli rispetto alla quota del terreno.

Al livello superiore, l’intervento consiste nel recupero e ampliamento dell’edificio esistente per i proprietari della casa. La composizione planimetrica è costituita da una successione di spazi che termina con una sala comune a doppia altezza con un camino centrale. Sul lato nord-ovest si trova l’ingresso principale e i servizi, la lavanderia e la dispensa, intercalati con piccoli giardini che consentono illuminazione e ventilazione naturali. Sul lato sud-est si trovano zona giorno, camere da letto, cucina, ufficio e biblioteca, con vista sul giardino e sulla piscina. 
Alla quota inferiore, l’intervento si traduce nella realizzazione di un nuovo edificio indipendente che si adatta alla topografia del sito e sfrutta la pendenza del terreno per differenziare la casa dei proprietari dagli alloggi per gli ospiti. Questo volume allungato, per metà interrato e perpendicolare alla linea degli alberi, mantiene la scala dimensionale dell’abitazione principale e rafforza la verticalità della vegetazione. La facciata è caratterizzata sia da una grande apertura che incornicia le viste sul paesaggio che da un pergolato che riduce l’irraggiamento solare diretto all’interno delle camere e fornisce privacy agli ospiti.
Giungendo alla tenuta, l’edificio è pressoché impercettibile, solo una lunga terrazza con sedute per contemplare la natura circostante è visibile. 
Il collegamento tra i due volumi si sviluppa attraverso un cortile centrale, il cuore dell’intero complesso, attorno al quale è organizzata la distribuzione e l’accesso alle diverse aree. 

cn

在阿连特茹海岸,有一处蒙特诺•克鲁斯的乡村产权房屋,这里的环境很具有特色,周围地势连绵起伏,在其东南部和西南部地区,分布着广阔的高大树木,河流附近植被茂密。

在场址的中心,是一个古老的乡村建设项目,包括一栋房子和相关老化的配套设施。蒙特诺•克鲁斯的乡村住宅改造中,房子、石块、橡树、果树,所有这些元素基本定义了未来开发项目方向和基础。该项目的主要挑战是保持住宅原来的风格,所以建筑师采用了简单的材料,尽量使建筑保持自然性,以满足乡村旅游的项目特色。该项目提案旨在使原有建筑和改造后的新建筑形成一个对比,同时,二者又能创造出过去与现在之间的平衡关系。这种关系是通过两种类型的同时介入,但是又被设置在不同层面来实现的:

 

从该建筑的顶层来看,设计师对现在建筑做了一些干预,包括将现有的建筑恢复和扩大。改建后的建筑成为一个连续的空间,从而,形成了双层高度的公共休息室与中央的壁炉。建筑西北侧是主入口和一个带有花园的小庭院,这里自然采光和通风都很好。与此相反,在东南侧是一些能够俯瞰到花园和游泳池的主要场所。

从该建筑的底层来看,这种对原有建筑的改建导致了一座独立的新建筑的建立,它完全能够适应周围的地形,并使用地面的斜度来区分宾客区业主的房子。这个长长的体块,半隐藏在地面以下并垂直于周围树木的视线。它保留了房子原有的规模,在原来基础上加强了植被的垂直度。该底层建筑有一个宽阔的开放构架,通过这个构架能够取景,还有一个独立的凉棚,不仅能减少阳光的直射,而且为客人提供了私密空间。这两个元素形成该建筑独特的外观特点。从水平面来看,低层建筑物是不容易察觉的,只有一个带有座位并且能够眺望周围自然美景的长长的露台是可见的。

两个建筑体块之间通过一个中央庭院的连接在一起,该庭院将所有独立的体块形成一个整体并且在这里能找到进入不同区域的入口。所以这个庭院可谓是整个综合体的心脏。

1.jpg


500_50.jpg


2.jpg


500_50.jpg


3.jpg


4.jpg


5.jpg


6.jpg


1.jpg
2.jpg
3.jpg
4.jpg
5.jpg
6.jpg

7.jpg
Capa3.jpg
PC010014_a1.jpg