Pé no Monte FaseII-Suites
30-DSC01607.jpg DSC01602-1.jpg DSC01597EDIT-1.jpg 08.jpg 33-DSC00468.jpg DSC00730-1.jpg 35-DSC00323.jpg 36-DSC00345.jpg 37-DSC00342-a.jpg 38-DSC00370.jpg 39-DSC00375.jpg 40-DSC00959.jpg 41-DSC00475.jpg 42-DSC00484.jpg 42-DSC00486.jpg DSC00447EDITEDIT_1-1.jpg 44-DSC00407.jpg 45-DSC00891.jpg DSC00859.jpg 46-DSC00920-b.jpg 47-DSC00988.jpg 48-DSC00420.jpg 49-DSC00409.jpg 50-DSC00896.jpg 51-DSC01946.jpg 52-DSC01950.jpg 53-DSC01951.jpg DSC00360-a.jpg
  • 30-DSC01607.jpg
  • DSC01602-1.jpg
  • DSC01597EDIT-1.jpg
  • 08.jpg
  • 33-DSC00468.jpg
  • DSC00730-1.jpg
  • 35-DSC00323.jpg
  • 36-DSC00345.jpg
  • 37-DSC00342-a.jpg
  • 38-DSC00370.jpg
  • 39-DSC00375.jpg
  • 40-DSC00959.jpg
  • 41-DSC00475.jpg
  • 42-DSC00484.jpg
  • 42-DSC00486.jpg
  • DSC00447EDITEDIT_1-1.jpg
  • 44-DSC00407.jpg
  • 45-DSC00891.jpg
  • DSC00859.jpg
  • 46-DSC00920-b.jpg
  • 47-DSC00988.jpg
  • 48-DSC00420.jpg
  • 49-DSC00409.jpg
  • 50-DSC00896.jpg
  • 51-DSC01946.jpg
  • 52-DSC01950.jpg
  • 53-DSC01951.jpg
  • DSC00360-a.jpg

Pé no Monte Phase II - Suites  Odemira (pt)

Concluded

 

Date: 2018

Location:  Odemira

Promoter: Pé no Monte

Program: Rural Tourism Extension

Area: 487.00 m2 

Architecture: Ivan de Sousa, Ines Antunes 

Engineering Services: Matriz XXI Engenharia

Construction: Regulconcrete

Photo: [i]da arquitectos

 Projetos relacionados

12-DSC00288.jpg
JM_Pe_no_Monte_046.jpg

pt

A proposta para a ampliação do Pé no Monte, um Turismo Rural em Odemira, consiste na construção de oito unidades de alojamento, uma piscina e um restaurante para utilização dos hóspedes. 
O projecto procura articular as novas construções com as construções existentes e integrar o conjunto com a paisagem natural.

 

Unidades de Alojamento
As unidades de alojamento desenvolvem-se em sequência alternada de cheios e vazios interligados por uma estrutura reticular, formada por 72 quadrados de 3x3m, que unifica o conjunto. A sua implantação segue as cotas naturais do terreno e converge para a zona da entrada do empreendimento, onde se localiza a zona de receção.
Neste sistema linear, os vazios desempenham funções distintas tais como espaços de entrada, espaços de estar e espaços verdes. As entradas localizam-se a Norte enquanto os espaços de estar localizam-se a Sul, com vista para o jardim e piscina. As zonas verdes inserem-se pontualmente no sistema para assegurar privacidade dos hóspedes. 
Os elementos de sombreamento exercem um papel fundamental, quer na caracterização e definição do edifício quer no conforto e eficiência energética.
As novas unidades de alojamento figuram os cheios, os volumes. Todas as unidades permitem um atravessamento transversal através de grandes vãos entre os espaços das entradas e os espaços de estar.
A simplicidade dos materiais manteve-se nesta fase de ampliação. O reboco branco das paredes, o caniço do sombreamento e o betão afagado dos pavimentos, são os materiais predominantes na arquitetura do edifício

en

The expansion proposal for Pé no Monte, a Rural Tourism complex located in Odemira (Portugal), consists on the construction of eight additional accommodation units, a swimming pool and a restaurant.
The project seeks to articulate the new construction with the existing one and integrate them within the natural landscape.

 

Accommodation units
The accommodation units are arranged in alternating sequence of full and empty spaces connected by a reticular structure, formed by 72 squares of 3m by 3m, unifying the whole set. Its implantation follows the natural terrain elevation and converges to the entrance area of the resort, where the reception is located.
In this linear system, the empty spaces have different purposes, such as entrances, lounge areas or green areas. The entrances are located to the North whilst the lounge areas are located to the South, overlooking the garden and swimming pool. The green areas are punctually integrated into the system to ensure guests' privacy and along with the shading elements play a key role both in the building character and definition as well as comfort and energy efficiency.
The new accommodation units are characterized by full spaces, conceived as volumes. All units allow for transversal crossing thru their wide entrance spaces and outdoor lounge areas.
The simplicity of the materials used on the first phase of the project was kept for this expansion. The plastered white walls, shading reed and exposed concrete pavements are the predominant materials in the building's architecture.

500_50.jpg


Site Plan.jpg


500_50.jpg


planta ua.jpg


500_50.jpg


planta tipologia.jpg


500_50.jpg


cortes ua.jpg


500_50.jpg


alçado ua.jpg


500_50.jpg


pormenor construtivo ua.jpg


500_50.jpg


00.jpg 01.jpg 02.jpg
04.jpg 05.jpg 06.jpg
07.jpg 09.jpg 10.jpg